Kerstsok maken

Eenvoudig
icon
Kerstsok maken

Beschrijving

Bij Kerst hoort voor jou een kerstsok? Met een zelfgemaakte kerstsok haal je de kerstvreugde in huis. De sok kun je geheel naar eigen wens maken, met kleuren en stoffen die passen bij jouw inrichting. Het handige aan een zelfgenaaide kerstsok? Je kunt hem wassen, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben. We hebben het patroon voor de sok in drie groottes voor jou klaargemaakt dus je kunt kiezen welk formaat je graag hebben wilt. Het kleinere model is perfect voor kleine cadeautjes, zoals een sleutelhanger, oorbellen of een pen. Grotere cadeautjes zoals een chocolade Kerstman of een paar sokken passen het beste in de andere variant. Met onze gratis handleiding maak je de kerstsok in enkele stappen eenvoudig zelf! Tip: Kerstsok met naam - De sok is ook goed geschikt om te gebruiken als surprise voor Kerst of Pakjesavond. Gebruik stoffen naar wens en maak de sok af met opstrijkbare letters of maak letters uit strijkfolie om vervolgens op de sok te strijken.

Dit heb je nodig:

Naaipatroon
Naaipatroon downloaden
Katoenen stoffen
Katoenen stoffen kerststof met patroon Popeline
Voering
Voering teddy imitatievacht of imitatielamsvacht Pluche stof
Naaigaren
Naaigaren in een bijpassende kleur Nähgarn
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden
Patroon klaarmaken
1/12

Patroon klaarmaken

Print het patroon uit. Je kunt kiezen uit drie groottes en twee varianten. In onze handleiding zie je variant A. De varianten verschillen van vorm, de werkwijze is precies hetzelfde. Let op de aanwijzingen op het patroon en knip het patroon naar wens uit.

Stoffen knippen
2/10

Stoffen knippen

Leg jouw stof voor de buitenkant van de sok dubbelgevouwen neer met de goede kanten van de stof op elkaar. Leg het patroon op de stof en speld deze op een paar plekken vast om vervolgens het patroon uit de stof te knippen. De naadtoeslag van 1 cm is reeds in het patroon verwerkt. Ga voor de stof die je gebruikt als voering hetzelfde te werk. Nu heb je twee delen uit de buitenstof en 2 uit de voeringstof.

Volumevlies knippen
3/12

Volumevlies knippen

Leg het patroon op de volumevlies en knip deze 2x uit. Hier is het makkelijker om de stof niet dubbel te vouwen en tweemaal het patroon vast te spelden en te knippen.

Patroonstukken
4/10

Patroonstukken

Op de foto is te zien welke patroondelen je nu moet hebben.

Stof voor de buitenkant versieren
5/10

Stof voor de buitenkant versieren

Wil je graag nog wat extra's toevoegen als versiering van de sok? Dan kan je dat nu het beste doen. Maak de kerststok extra origineel met bijvoorbeeld een naam erop van opstrijkfolie of een mooie applicatie van een dier of iets wat degene waarvoor de sok bedoeld is leuk vindt. Let er wel op dat de bovenkant nog ongeveer 3 cm wordt omgeslagen, dus houd deze ruimte vrij.

Volumevlies opstrijken
6/12

Volumevlies opstrijken

Leg de stof voor de buitenkant met de mooie kant van de stof naar onderen op de strijkplank. Leg daarom de Vlieseline met de kleeflaag naar onderen. Daarop leg je een lichtvochtige doek en vervolgens strijk je de stap voor stap de Vlieseline vast aan de stof. Elke plek moet ongeveer 15 seconden lang gestreken worden. Laat de stoffen vervolgens even afkoelen. Nu kun je, indien gewenst, de stof nog quilten door leerdere lijnen of vormen te stikken in de sokdelen.

Stoffen verbinden
7/12

Stoffen verbinden

Leg de voeringstof en stof voor buitenkant met de goede kanten op elkaar en stik de stoffen aan de korte, rechte zijde aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. Vervolgens vouw en strijk je naadtoeslagen uit elkaar, om de stoffen mooi plat te krijgen. Dat helpt je weer bij de volgende stappen en zorgt voor een een extra professioneel eindresultaat.

Sokken stikken
8/12

Sokken stikken

Leg nu de twee genaaide delen met de goede kant van de stoffen op elkaar. Je legt het zo neer dat de voeringsstoffen op elkaar liggen en stoffen voor de buitenkant op elkaar. Speld vast met een paar speldnaalden of klem de stoffen vast met stofklemmetjes zodat de lagen goed op elkaar blijven liggen. Vergeet daarbij niet een stukje band tussen de stoflagen te leggen die het ophanglusje vormt. je legt het band met de uiteinden op een lijn met de randen van de stof. De lus ligt dus tussen de stoflagen. Vervolgens rondom langs de rand naaien met 1 cm naadtoeslag. Houd hierbij ongeveer 5 cm open als naadtoeslag aan één van de lange zijdes.

Naadtoeslag bijknippen
9/12

Naadtoeslag bijknippen

Om de ronde vorm mooi te krijgen na het omkeren van de sok, moet je de naadtoeslag kortknippen tot ongeveer een halve centimeter of je maakt bij de rondingen korte knipjes tot aan de naadtoeslag.

Omkeren
10/12

Omkeren

Keer de sok met behulp van de keeropening. Sluit vervolgens de keeropening met een blinde steek of, als je het graag snel af wilt hebben, met een rechte steek vlak langs de rand op de naaimachine. Vooral wanneer je de opening onderaan op de sok hebt gemaakt, zie je de sluiting verder toch niet en is het geen probleem als je deze met een rechte steek dichtnaait.

Bügeln
11/12

Bügeln

Voor een perfect eindresultaat kun je de kerstsok nog even strijken, zodat de naden mooi vlak liggen. Steek vervolgens de sok van de voeringstof in de sok van de buitenstof. Indien gewenst kun je vervolgens nog even rondom langs de rand stikken aan de bovenkant, zodat de stoffen ook aan de bovenkant mooi op hun plaats blijven.

Finishing touch
12/12

Finishing touch

Nu alleen nog de bovenste rand van de sok ongeveer 3 cm naar buiten omslaag en jouw kerstsok is helemaal klaar om een cadeautje te bewaren!


Veel plezier bij het creatief bezig zijn!