Stoflexicon

Stoflexicon

Welke stof heb je nodig voor jouw project? Tussen al die stofsoorten is het misschien lastig om de juiste stof te kiezen. Op deze pagina vind je een overzicht met de meest geliefde stofsoorten.

Alpenfleece

Alpenfleece

Alpenfleece is een dubbelzijdige stof. Dit houdt in dat de voorkant van de stof een andere afwerking heeft als de voorkant van de stof. De achterkant van de stof is heerlijk zacht en de voorkant van de stof is te vergelijken met sweatstof. Alpenfleece wordt daarom ook wel knuffelsweat genoemd.De tweezijdige fleecestoffen worden veelal gemaakt uit een mix van polyester en katoen. Soms wordt ook elastaan voor extra stretch toegevoegd aan de stof. Alle alpenfleece stoffen zijn echter elastisch, ook wanneer geen elastaan is toegevoegd. Vanwege zijn elasticiteit is de stof geschikt voor het naaien van de meest comfortabele kledingstukken. Nog een groot voordeel aan alpenfleece: je hebt geen voeringsstof nodig vanwege de zachte binnenzijde van de stof.

Uit de dubbelzijdige fleecestof kun je heerlijk warme kledingstukken naaien voor kinderen en volwassenen.

Alpenfleece

Katoen Stoffen

Katoen Stoffen

Katoen stof is vanwege zijn zachte en vochtabsorberende eigenschappen erg geliefd voor kledingstukken, maar de stof is ook te gebruiken voor decoratie en accessoires.

Katoen Stoffen


Boordstoffen

Boordstoffen

Boordstoffen worden gebruikt voor het naaien van boorden bij de mouwen of benen en soms ook als rand om de hals. Een boordstof, ook wel cuff genoemd, is zeer elastisch. Stukken elastischer dan de meeste tricot stoffen. Dit zorgt ervoor dat je boorden mooi aan de arm of been kunnen aansluiten zonder te knellen.

Boordstof

Canvas

Canvas

Canvas stoffen zijn robuuste stoffen die zowel indoor als outdoor worden gebruikt. De stof kan gemaakt worden van diverse materialen. Tegenwoordig zie je vele mixweefsels met een groot aandeel katoen en een klein aandeel polyester. Het aandeel polyester maakt de stof kleurvaster en tevens kan de stof door gebruik van bepaald polyester materiaal (met coating) de stof waterafstotend maken.

Canvas is vergelijkbaar met katoen en linnen, echter zijn canvas stoffen iets zwaarder en ook sterken. Zoals hier boven al genoemd, wordt vaker materiaal toegevoegd om de stof waterafstotend en kleurvaster te maken. Mede daardoor wordt canvas veel gebruikt voor bijvoorbeeld schaduwdoeken en tuinkussens. Vanwege het sterke, onderhoudarme materiaal is de stof te gebruiken voor zeer uiteenlopende doeleinden.

Canvas Stoffen

Chiffon

Chiffon

Een Chiffon stof is een lichte, luchtige stof met een sterke effenbinding. De stof werd eerder veelal gemaakt van zijde, maar hedendaags wordt ook veel polyester en viscose gebruikt. De eigenschappen van deze materialen zijn tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van zijde en daarnaast ook nog eens zeer prijsgunstig. De stoffen zijn half transparant, zacht en erg soepel.

Waarvoor wordt Chiffon gebruikt?

Uit de halftransparante chiffon stoffen kunnen verschillende kledingprojecten worden genaaid. Uit chiffon kun je prachtige sjaals en doeken naaien, maar ook mooi vallende jurken en blouses. Een chiffon stof wordt ook veel gebruikt als tweede laag voor een jurk, rok of tuniek. Door de combinatie met een niet transparante katoenen stof, viscose of polyester, kun je fantastische kledingstukken creëren. Met chiffon als overlay geef je het kledingstuk net even meer flair.

Chiffon

Vilt

Vilt

Met vilt maak je, ook zonder te naaien, de mooiste creaties. Bijvoorbeeld decoratie om op te hangen of accessoires. Van lentedecoraties tot kerstdecoratie, met vilt kun je alles maken.

Dikkere vilt stoffen zijn perfect voor het naaien van tassen. Denk hierbij aan vilt met een dikte van 3mm of vilt met een dikte van 5mm. Met deze stevige viltstoffen maak je de mooiste handtassen, clutches en sleutelhangers. Daarnaast is het vilt uitermate geschikt voor het naaien van opbergmanden of om te gebruiken als lade inleg. Omdat vilt niet uitrafelt, hoef je de randen niet af te werken. Alleen al door de stof mooi te knippen of snijden, creëer je mooi afgewerkte randen.

Vilt

Badstof

Badstof

Badstof kan worden gemaakt van verschillende materialen, veelal katoen. Belangijk is in ieder geval dat het materiaal veel vocht kan opnemen. Badstof wordt met een lussengaren in inslag en normale ketting geweven. Er zijn ook badstoffen (frotté genaamd) waarbij de lussen tijdens het weefproces gemaakt worden. Deze bewerkelijkere werkwijze van frotté zie je terug in de prijs. Frotté-stof is dus iets duurder dan gewone badstof.

Waarvoor kan badstof gebruikt worden?

Uit badstof maak je handdoeken, badlakens, strandlakens, washandjes of ochtendjassen. En ken je die leuke badjassen voor kinderen met een capuchon met daarom een dierengezicht? Ook die maak je met een zachte badstof.

Badstof

Voeringstof

Voeringstof

Voeringstof wordt gebruikt om de binnenzijde van een naaiproject af te werken. Dit kan zijn de binnenzijde van een mantel, maar ook de binnenkant van een tas. Een voeringstof geeft niet alleen dat beetje extra voor een mooie afwerking, maar heeft een aantal eigenschappen die de stof zo goed geschikt maakt als voering.

Eigenschappen van een goede voeringstof:

  • Antistatisch
  • Kan een beetje vocht opnemen zodat de stof niet aan de huid plakt
  • Glad & Soepel
  • Goede temperatuurevenwicht (niet te warm en niet te koud)

Voeringstof

Gabardine

Gabardine

Typisch voor Gabardine stoffen: de diagonaal verlopende weefselstructuur, een zogenaamde keperbinding die bij het weven ontstaat. Gabardine per meter krijgt u bij Stoffen.net als katoen- of polyestermix, in effen kleuren of met moderne motieven. Bij ons vind je vele bi-elastische gabardine stoffen. Dit houdt in dat de stof stretcht naar alle kanten. Dit maakt de stof extra aangenaam om te dragen.

Gabardine is vrij eenvoudig te verwerken. Let er bij het uitknippen van het patroon wel op dat het weefsel altijd in de juiste draadrichting ligt. Bij een (bi-)elastische gabardine stof altijd een elastische naaimachinenaaid gebruiken om de stof goed te kunnen naaien zonder deze te beschadigen. Gebruik daarnaast vrij stevig garen. We adviseren je de Gütermann allesnaaigarens van polyester. Deze sterke garens kun je voor vrijwel elk naaiproject gebruiken.

Gabardine

Georgette

Georgette

Een georgette stof is te herkennen aan zijn korrelige structuur. De structuur voelt een beetje aan als zand. Denk nu niet dat de stof daardoor erg onaangenaam is op de huid. In tegendeel: de stof is heerlijk licht, luchtig en valt zacht op huid. Een georgette stof is in de regel half transparant en net iets zwaarder als chiffon, maar er zijn ook dichter geweven varianten, zoals bijvoorbeeld onze jacquard georgette.

De half transparante stof wordt het meeste gebruikt voor lichte blouses. Hiervoor wordt de stof ook vaker in combinatie met een eenkleurige stof gebruikt, om een tweelaags, niet doorschijnend kledingstuk te maken. Naast blouses, kun je natuurlijk ook prachtige tunieken, tops en jurkjes naaien uit de stof.

Georgette

Spijkerstoffen

Spijkerstoffen

Spijkerstof is een sterke stof met diagonale Z- of S- lijn bindingen. Vroeger werd jeans vrijwel alleen werkbroek gebruikt, vanwege de slijtvastheid van het materiaal. In die tijd waren de jeansstoffen ook nog veel stugger en daarom niet erg comfortabel voor allerdaags gebruik. Tegenwoordig worden bij de productie van denim stoffen speciale technieken gehanteerd die de stof zachter maken, waardoor we nu elke dag kunnen genieten van onze favoriete jeans of denim-blouse.

Voor het produceren van spijkerstof werd vroeger canvas gebruikt. Dit is echter vervangen door katoen en momenteel komen er steeds meer materialen of materiaal-samenstellingen bij. Bij ons vind je vele spijkerstoffen met een mix uit katoen en polyester. Het polyesteraandeel maakt de stof gladder en zachter. Daarnaast is polyester kleurvaster waardoor de kleur van de jeansstof langer mooi blijft.

Spijkerstof

Tricot stof

Tricot stof

Tricot is een aangename, veelzijdige stofsoort met stretch. De elastische stof is niet alleen super makkelijk in onderhoud, maar heeft ook een hoog draagcomfort. Bij ons vind je een enorm aanbod aan tricot stoffen per meter die je eenvoudig online kunt bestellen. Twijfel je welke tricot soort je moet hebben? Wanneer je op zoek bent naar een wat dikkere stof, kun je het beste punta di roma of jacquard jersey kiezen. Wil je juist een soepel en dun tricot stofje? Ga dan voor een viscose tricot. Katoen tricot is over het algemeen net even dikker dan viscose tricot en minder glad, maar is wel aangenaam zacht voor de huid en goed geschikt voor baby- en kinderkleding.

Tricot stof

Nepbont

Nepbont

Nepbont wordt veelal gemaakt uit polyester in combinatie met weefsels als acrylvezel en modacryl (gemodificeerde acrylvezels). Met het materiaal kunnen prachtige weefsels worden gemaakt die soms niet van echt zijn te onderscheiden. Ook kunnen prachtige motieven worden toegevoegd door het te verven en of in structuren te weven.

Uit imitatievacht maak je prachtige mantels en jasjes. Daarnaast kun je er stijlvolle giletten uit naaien en warme accessoires als oorwarmers, hoofdbanden, sjaals en wanten. Verder zijn imitatiebont stoffen uitstekend te gebruiken voor het maken van kussenhoezen, hoezen voor poefjes, krukjes en hockers of beddenspreien. Een fake fur stof is een perfecte toevoeging aan een Scandinavisch interieur.

Nepbont

Kunstleer

Kunstleer

Kunstleer is een kunstmatige variant van leer. Bij de productie van kunstleder wordt geen lederhuid gebruikt, maar materialen als PVC en polyurethaan. Het materiaal wordt zo gedrukt, dat de structuur overeenkomt met de structuur van echt leer. Imitatieleer kan gebruikt worden voor kleding, bijvoorbeeld een jas van nepleer of een broek. Ook wordt kunstleer veel gebruikt voor tassen, schoenen, modeaccessoires, maar ook voor meubels en woonaccessoires.

Kunstleer

Leer

Leer

Leer is een natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt voor kleding, maar ook als interieurstof. Als natuurproduct wordt leer aangeboden per huid. Kenmerkend voor echt leer is haar unieke structuur en haar ademende eigenschappen. De haptische eigenschappen van leer zijn zeer divers: van soepel nappaleer via zachte suède tot rauw wildleer - leer voorziet in veel behoeften. Let erop dat je voor het naaien van leer speciale leernaalden nodig hebt om het leer niet te beschadigen tijdens het naaien.

Kunstleer

Leerresten

Linnen stoffen

Linnen stoffen

Linnen stof wordt gemaakt uit vlas. De natuurlijke stof is, naast wol, de langstgebruikte stof ooit. Al meer dan 6000 jaar worden linnen stoffen verwerkt en nog steeds zijn we overtuigd van de goede eigenschappen!

Linnen stoffen zijn van nature bacteriedodend, vrijwel anti-statisch en vuilafstotend. Het materiaal kan veel vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen. De stof is erg kreukgevoelig, maar bezit over een natuurlijke glans en sterkte. Net als zijde bezit linnen eigenschappen die tegelijkertijd verkoelend en verwarmend zijn.

Linnen stoffen

Nicky velours

Nicky velours

Nicky velours, ook wel gewoon nicky stof of nicky genoemd, is heerlijk zacht en vergelijkbaar met pluche. Het verschil? Nicky velours is laagpolig. Dit houdt in dat de haren van de stof niet zo lang zijn. Ook bevat de stof stretch en is daarmee goed geschikt voor projecten die elastisch moeten zijn. Nicky stoffen vind je bij ons vooral als materiaalmix met een aandeel polyester en een aandeel katoen. Deze mix maakt de stof heerlijk zacht, sterk en elastisch.

Nicky is vanwege het stretch aandeel niet erg geschikt voor accessoires als dekentjes en kussenhoezen. Wel kun je heerlijk zachte hoeslakens of luierkussenhoezen maken uit de stof. Daarnaast is nickystof uitermate goed geschikt voor het maken van knuffelzachte vesten, jasjes, joggingbroeken en homewear voor jong & oud.

Nicky velours

Organza

Organza

Organza is een los geweven materiaal en te vergelijken is een zeer fijne netstof. Door de open structuur is de geweven stof transparant tot half transparant. Organza werd vroeger veel gemaakt van zijde, maar tegenwoordig zie je stof steeds vaker terug van materialen als polyester en polyamide.

Waarvoor wordt organza gebruikt?

Organza stoffen worden veel gebruikt voor kleding. Bijvoorbeeld als bovenlaag van jurken en rokken. Daarnaast is orangza een veelgebruikt materiaal bij trouwjurken. Vaak bevat het onderstuk van de trouwjurk meerdere lagen organza waardoor de jurk meer volume krijgt en die sprookjesachtige uitstraling ontstaat.

Diverse organza stoffen worden ook wel gebruikt voor decoratie. Denk aan organza zakjes voor kleine geschenken of om stukjes zeep in te doen als decoratie in het toilet of de badkamer. Daarnaast wordt deco-organza gebruikt als versieringsmateriaal op feesten en bruiloften voor het decoreren van onder andere tafels en stoelen.

Organza

Fluweel

Fluweel

Fluweel is slechts een generieke term en verwijst niet naar een specifieke stofsoort. Fluweel is een weefsel waarin twee lagen stof de basis vormen, hierin onderscheidt men ongesneden fluweel en gesneden fluweel. Voor beide soorten is een uitvoerig weefproces benodigd. Bij ongesneden fluweel worden de draaduiteinden niet opengesneden waardoor de ongesneden pool ontstaat.

Decovelours en katoenfluweel zijn fluweelsoorten die volgens de bovenstaande productieprocessen worden gemaakt. Dit geldt niet voor de verschillende stretchfluweel stoffen, waaronder velours de panne. De stoffen met stretch worden niet gemaakt met het uitgebreide weefproces, maar zijn gebreid en daarom ook elastisch.

Wat is het verschil tussen fluweel stof en velours stof?

Fluwelen stoffen hebben een poolhoogte van maximaal 2 millimeter. Is de poolhoogte langer? Dan spreken we officieel van velours.

Fluweel

Zijde stof

Zijde stof

Zijde stof is de Ferrari onder de stoffen. De stof heeft een luxe, chique uitstraling en wordt gemaakt van 100% echt, natuurlijk zijde. Zijde stoffen zijn prachtig glad en hebben een mooie drappering die de stof uitermate geschikt maakt voor avondjurken.

Uit zijde kun je prachtige, elegante avondjurken en galajurken naaien. Daarnaast wordt de stof gebruikt voor o.a. sjaaltjes, nachtkleding, lingerie en glamoureuze ochtendjassen. Zijde kan ook gebruikt worden voor het maken van beddengoed.

Zijde stof

Softshell stof

Softshell stof

Softshell is een dunne maar zeer functionele stof, die in de regel uit twee of drie lagen bestaat. De buitenste laag van de stof maakt de stof waterafstotend en vrijwel geheel winddicht. De binnenste laag is isolerend en houd je bij koude dagen lekker warm. De stof is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Voordelen van softshell stof:

  • De stof heeft een isolerende werking en houd je warm bij lage temperaturen.
  • De stof is ademend en absorberend. Zweet wordt naar buiten getransporteerd waardoor de stof niet vochtig aanvoelt.
  • De stof is vrijwel winddicht, dus met een softshell jas kun je ook in de herfst prima buiten vertoeven.
  • Een beetje regen is voor een softshell stof geen probleem. De stof kan lange tijd regen verdragen zonder dat de druppels door de stof heen komen.
  • Softshell hoeft vrijwel niet gewassen te worden. De stof droogt erg snel, is vrijwel geheel vuilafstotend en kreukvrij.

Softshell Stoffen

Kant

Kant

Kant is een opengewerkt weefsel met prachtige motieven. Voor het produceren van kanten stoffen worden verschillende materialen gebruikt. Zo zijn er kant stoffen van katoen of zijde, maar tegenwoordig worden de meeste kanten stoffen gemaakt van polyester.

Kant wordt voornamelijk gebruikt voor kledingstukken, maar meerdere kantstoffen zijn tevens geschikt voor het maken van vitrages of tafellopers.

Met name zwart kant en rood kant is erg populair bij het maken van lingerie en nachtmode. Wit kant wordt veel gebruikt voor bruidsjurken en bijbehorende accessoires. Het gebruik van kant, soms zelfs meerdere lagen, geeft jurken, tunieken en tops een elegante, klassieke uitstraling. Helemaal trending zijn topjes met een diepe v-hals en in de ´v´een stuk kant. Ook daarvoor kunnen onze kanten stoffen natuurlijk gebruikt worden!

Kant Stof

Taft

Taft

Taft is een glanzende stof, in de regel met kreukeffect, ook wel crash genoemd. Hierop zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld microvezel taftstof. Deze stof ken je misschien wel onder de naam ballonzijde.

Van taft kun je klassieke, stijlvolle avondjurken en galajurken naaien. Daarnaast is de stof perfect geschikt voor nachtmode en luxueuze tops en blouses.

In ons assortiment vind je ook een aantal decotaft stoffen waarvan je unieke gordijnen kunt naaien. Ook kunnen uit de deco taftstoffen kussenhoezen worden genaaid. De glanzende taft geeft een ruimte direct meer flair!

Taft

Tule

Tule

Tule is netstof met open structuur waardoor de stof transparant is. De stof kan gemaakt worden van verschillende materialen en zie je tegenwoordig vooral veel van polyamide en polyester. Het materiaal is door zijn structuur licht rekbaar, maar voor optimale stretch vind je bij ons ook tule stoffen met een aandeel elastaan.

Je kunt kiezen voor tule met een wat grovere structuur en voor tule met een fijne structuur. Daarnaast zijn er soft tule stoffen die wat minder stug zijn dan de meeste tule stoffen. De stugge structuur van tule zorgt echter voor extra volume in je naaiproject.

Tule

Viscose

Viscose

Viscose ken je misschien wel onder de naam rayon of kunstzijde. Net als zijde stof, is viscose stof aangenaam zacht en valt erg soepel. Het verschil is dat viscose een synthetisch weefsel is. De stof wordt echter wel gemaakt van natuurlijk materiaal. Vandaar de naam kunstzijde. Steeds meer mensen zijn overtuigd van de fijne eigenschappen van viscose waardoor de stof ook steeds vaker wordt verkozen boven katoenen stoffen voor bijvoorbeeld shirts en jurkjes.

Viscose stof zweet?

Men denkt nogal eens dat viscose stof zweet omdat het een synthetisch weefsel is, maar dat is zeker niet het geval. Viscose stof is heerlijk zacht, soepel, ademend en dan ook heerlijk luchtig voor in de zomermaanden. De stof is, net als katoen, goed vochtabsorberend en heeft een prettig draagcomfort. Meer zweten doe je dus zeker niet in viscose stoffen.

Viscose stof