Zelf naaien

Zelf naaien - 7 tips

Naaien is net toveren! Wie leert naaien, kan uit een simpel stuk stof een klein kunstwerk creëren voor zichzelf, of een familielid of vriend(in) verrassen. Maar waar en hoe moet je beginnen? Welke stof moet je gebruiken en waar moet je op letten? We hebben 7 waardevolle tips voor jou om ervoor te zorgen dat je van begin af aan plezier hebt aan jouw nieuwe hobby!

Eerste Projecten
Tip 1/7

Eerste Projecten

Je kunt het beste klein beginnen wanneer je nog niet achter de naaimachine hebt gezeten. Je hoofd zit vast en zeker vol goede ideeën, maar je kunt het beste klein van start gaan om je met de naaimachine vertrouwd te maken. We raden je aan om het volledige instructieboekje van je naaimachine door te lezen voordat je van start gaat. Zo krijg je alvast een goed inzicht in de mogelijkheden en hoe je alles kunt instellen om te kunnen beginnen. Dit bespaart je een hoop frustraties en mislukkingen. Ook de naaldkeuze kan een wereld van verschil maken.

Ideale projecten voor beginners zijn bijvoorbeeld geschenktasjes, wattenschijfjes, handdoeken of een eenvoudig toilettasje. Probeer eerst maar eens een katoenen stof te naaien en let op of de naad er aan de boven- en onderkant goed uitziet en of je recht hebt genaaid. Gaat het allemaal goed? Dan kun je van start gaan!

Stofkeuze
Tip 2/7

Stofkeuze

Katoenen stoffen als cretonne zijn over algemeen eenvoudig te vernaaien. De stoffen zijn niet elastisch en ook niet glad, waardoor de stof goed wordt getransporteerd onder het naaivoetje. Bij stoffen met motief, vooral met strepen, is het misschien wat eenvoudiger voor je om in een rechte lijn te naaien, door de lijn van het patroon te volgen. Ook valt het in de meeste gevallen bijna niet op als je even niet helemaal recht hebt genaaid.

Neem afstand van gladde materialen als satijn. Deze stoffen zijn lastiger te naaien, omdat ze snel kunnen verschuiven. Ook fluweel, zijde en lakstoffen zijn geen ideale materialen voor beginners vanwege de structuur van het opperlvak.

Ben je een beginnen en wil je graag beginnen met een elastisch naaiproject, bijvoorbeeld een babybroekje of muts, let er dan goed op dat je de juiste naaimachinenaald kiest. Ook moet je bij stretchstoffen kiezen voor een stretchsteek of zigzagsteek. Bij een rechte steek trek je de naad kapot wanneer je de stof uitrekt.

Ben je niet zeker welke stofsoort je moet kiezen? Neem eens een kijkje in ons stoflexicon voor meer informatie over bekende stofsoorten.

Wassen
Tip 3/7

Wassen

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van start gaan zodra je jouw stof(fen) in huis hebt, maar het is verstandig om de stof(fen) eerste wassen. Stoffen kunnen nog een klein beetje krimpen en het zou ergerlijk zijn als dit gebeurd bij een genaaid project.

Let bij het wassen op de stof op de wasvoorschriften. Wanneer je een stof bij ons hebt besteld, vind je de wasvoorschriften op een sticker aan de achterzijde van de stof. Was de stof de eerste keer alleen of samen met soortgelijke kleuren.

Wanneer je een stof wast die kan uitrafelen, kun je het beste de randen afwerken met een zigzaksteek of overlocksteek alvorens je stof in de wasmachine doet.

Strijken
Tip 4/7

Strijken

Net als het voorwassen van een stof kan ook het strijken van een stof een belangrijke stap zijn die graag wordt overgeslagen. Voor een mooi eindresultaat is het van belang de stof na het wassen glad te strijken, zodat de patroondelen perfect op elkaar passen en je niet onverhoopt verkeerd uitkomt door een kreuk in de stof.

Denk eraan dat ook tussen het naaien door gestrijkt moet worden voor het beste eindresultaat. In veel handleidingen wordt beschreven hoe gestreken dient te worden. Vaak gaat het om de naadtoeslagen die je na het naaien uit elkaar strijkt of juist plat op elkaar, om mooie, platte naden te krijgen.

Et wel altijd, voordat je aan het strijken gaat, op de behandelvoorschriften van de stof. Deze vind je bij alle stoffen in onze shop en ook op een stikker aan de achterkant van een bestelde stof. Niet alle stoffen mogen gestreken worden en meerdere stoffen mogen wel gestreken worden, maar niet te heet.

Begin je aan een naaiproject? Zet jouw strijkplank zo dicht mogelijk bij de naaimachine zodat je eigenlijk geen smoes meer hebt om even een strijkronde over te slaan.

Naaipatroon overdragen
Tip 5/7

Naaipatroon overdragen

Naaiprojecten waarvoor je geen patroon nodig hebt, bijvoorbeeld rechthoekige projecten, kun je gelijk op de stof tekenen met kleermakerskrijt of een stofmarker. Wanneer je van te voren wel een naaipatroon hebt uitgekozen, moet je deze vanaf het patroon op de stof overdragen. Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je kunt met gebruik van speciaal kopiëerpapier en een radeerwieltje het patroon op de stof overdragen.
  • Je kunt de patroondelen uitknippen en deze met speldnaalden of gewichtjes fixeren aan de stof om vervolgens de patroondelen met een rolmes uit te snijden of te knippen met een stofschaar.
  • Daarnaast kun je natuurlijk ook gelijk het patroon overdragen op de stof met krijt, zonder het patroon uit te knippen. Dit vergt echter wel wat creativiteit en ervaring.

Let op: Draag jouw patroon altijd over op de achterkant van de stof om te voorkomen dat de markeringen later nog zichtbaar zijn. Zeker wanneer je gebruikt maakt van een markeerder die niet speciaal voor stof is bedoeld.

Daarnaast is het van belang dat je led op de draadrichting van de stof tijdens het overdragen en uitknippen van het patroon. Op de meeste patronen staat wel aangegeven in welke richting het draad hoort te lopen. Op deze manier kom je goed uit met bijvoorbeeld de stretch van de stof, de glans van de stof en ook het patroon. Bij stoffen als fluweel is het ook van belang goed te letten op de zogeheten strijkrichting. Wanneer je de stof de ene kant op strijkt is deze anders van kleur en glans dan wanneer je de stof de andere kant op strijkt. Houd hier rekening mee bij het overdragen van jouw patroon.

Uitknippen
Tip 6/7

Uitknippen

Kijk voordat je begint met knippen of de naadtoeslag reeds in het patroon is verwerkt of dat je die nog zelf moet toevoegen. Niets vervelender dan al je patroondelen uitgeknipt te hebben en erachter komen dat je nog naadtoeslag moest toevoegen. Wanneer de naadtoeslag reeds in het patroon is verwerkt, kun je het patroon gewoon langs de randen uitknippen en gebruik je de kleine maten naast je naaivoetje om te naaien met de juiste toeslag. Zie jij geen klein lineaaltje bij jouw naaivoet? Je kunt ook een stukje tape gebruiken om de juiste afmeting vanaf de naald te markeren en mooi recht te kunnen naaien.

Net als bij het markeren, heb je ook voor het knippen een paar tools nodig om tot een mooi resultaat te komen:

  1. Een scherpe stofschaar behoort tot de basisuitrusting van elke naaier of naaister. Zo kun je zonder hakken probleemloos een stof mooi uitknippen. Bespaar je een hoop ergernissen en ga niet aan de slag met een normale of botte schaar. Knip dan ook nooit papier of andere dingen met jouw stofschaar om te voorkomen dat de schaar bot wordt.
  2. Een praktisch alternatief voor de stofschaar is een rolmes. Het handige aan het gebruik van een rolmes is dat je de stof gewoon kan blijven liggen en je deze niet omhoog hoeft te halen. Ook geven vele professionele naaiers en naaiers de voorkeur aan een rolmes omdat je zonder hakken kunt snijden en ook mooie rechte lijnen kunt creëren. Het is echter echt per persoon erg verschillend, dus kijk vooral waar jij het liefste mee werkt. Wanneer je een rolmes gebruikt, is het gebruik van een snijmat noodzakelijk. Deze leg je onder de stof om beschadigingen op de ondergrond te voorkomen.
  3. Wil je aan de slag met een patchworkproject? Dan is het gebruik van een rolmes met snijmat zeker een aanrader! Hiermee is het toch net even eenvoudiger om geometrische modellen mooi recht te snijden, eventueel met behulp van een handige patchworklineaal.
Naaien
Tip 7/7

Naaien

Voordat je begint met het naaien van jouw project, kun je het beste even op een stukje van de stof proberen te naaien om te zien of je alles correct hebt ingesteld. Is de spanning van het boven- en onderdraad goed ingesteld? Heb je de juiste garens? En de juiste naald? Als de naden er goed uit zien, kun je van start gaan met jouw project!

Heb je de juiste naaimachinenaald? Over het algemeen geldt: hoe dikke de stof, hoe dikker de naald en hoe dunner een stof, hoe dunner de naald. Gebruik je een stof met stretch? Dan heb je naalden nodig met een rondere punt. Gebruik daarom de speciale stretchnaalden (jerseynaalden) bij elastische stoffen. Ga je aan de slag met een spijkerstof? Ook hiervoor zijn speciale, sterke naalden te vinden: jeansnaalden.

Wat betreft de naaigarens zit je vaak wel goed met de allesnaaigarens van polyester. Deze garens zijn sterk en breken niet snel af. Daarnaast zijn de garens voor vrijwel alle stoffen geschikt en kun je ze dus ook voor vele naaiprojecten gebruiken. Alleen wanneer je werkt met hele dunne stoffen, waar je je als beginner nog beter niet aan kunt wagen, heb je andere garens nodig.

Wanneer het stuk stof waarmee je de een test doet niet gaat golven of samentrekt en de naad er aan de boven- en onderkant goed uitziet, heb je de juiste instellingen gevonden! Heb je een probleem? Meestal vind je de oplossing in het naaimachineboekje. Kijk eens of de draadspanning goed is ingesteld en of je het boven- en onderdraad goed hebt doorgehaald. Vaak zijn het de kleine aanpassingen die het grote verschil maken.

Denk eraan dat je het begin en het eind van jouw naad altijd extra verstevigd. Dit doe je door een paar steken te naaien en vervolgens weer achteruit over deze steken te naaien en daarna weer verder vooruit te naaien. Je naait dus 3 keer over hetzelfde stukje heen om ervoor te zorgen dat de naad niet losraakt.

Nog een belangrijke regel voor tijdens het naaien: neem de tijd en wees vooral niet verdrietig of boos als het een keer niet lukt. Zorg daarom ook voor een eerste project dat je niet onder tijdsdruk staat en doe gewoon lekker je ding! Met de tijd zal het werken met stoffen je steeds makkelijker afgaan en ziet het eindresultaat er waarschijnlijk ook steeds professioneler uit.

Heb jij problemen bij het begrijpen van bepaalde begrippen die je tegenkomt in een handleiding of naaipatroon? Neem dan eens een kijkje in ons naailexicon! Hier leggen we veel voorkomende begrippen kort uit met passende foto.